Zastawa stołowa

Zastawa stołowa

Elegancki wystrój, klimatyczna muzyka, kuszące i różnorodne zapachy, profesjonalna obsługa oraz przepyszne dania – takie skojarzenia mamy zazwyczaj z restauracją. Lokale gastronomiczne to jednak nie tylko dobra kuchnia. Profesjonaliści twierdzą bowiem, że nawet najsmaczniejsze jedzenie będzie smakowało nijako jeśli zostanie podane nieestetycznie. Co może wpływać zatem na wygląd samej potrawy? Oprócz umiejętności kucharza przyda się również w tej kwestii elegancka zastawa stołowa, która stworzy z podawanym posiłkiem harmonię cieszącą oczy niejednego smakosza.

Czym jest zastawa stołowa?

Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta. W skład zastawy stołowej wchodzą bowiem wszelkie naczynia oraz sztućce, których używamy podczas rozkoszowania się smakiem posiłków. Element ten jest nie tylko podstawowym składnikiem wyposażenia lokalu gastronomicznego. Zastawy stołowe znaleźć możemy bowiem w każdym domu. Są one nierozerwalnym elementem każdej jadalni. Dzięki ich pięknie i elegancji każdy posiłek wygląda bardziej apetycznie. Przykładową zastawę można obejrzeć zresztą na stronie http://www.gmpgastro.pl/luxor.html. Warto przy tym dodać, że pod wspomnianym adresem znajduje się wyjątkowo klasyczny zestaw, który możemy spotkać w najbardziej wyszukanych restauracjach.

Co wchodzi w skład zastawy stołowej?

Przeciętna zastawa stołowa składa się z szeregu elementów tworzących jej unikalną całość. Szklanki, talerze, bulionówki, filiżanki, misy, sosjerki, pucharki do lodów, salaterki, półmiski, cukiernice, dzbanki, kieliszki czy sztućce – wachlarz możliwości jest tu naprawdę spory. Każdemu elementowi przyporządkowana jest odpowiednia funkcja, która zgodna jest oczywiście z podstawowymi zasadami savoir-vivre. Dzięki temu każda szanująca się gospodyni wie, że czerwone wino należy podawać w kieliszkach o szerokiej czaszy i nieco krótszej nóżce niż ma to miejsce w przypadku białego wina. Materiał, z którego wykonane są naczynia przeznaczone wyłącznie do jedzenia powinien być twardszy niż ten, z którego korzystamy wyłącznie do jakichkolwiek trunków. Dlaczego tak się dzieje? Różnorodne potrawy, których gabaryty są często różne, powinny być podawane na twardszym naczyniu. Szkło przeznaczone do trunków, zwłaszcza alkoholi, powinno być natomiast wykonane z cienkiego kryształu. Ma to bowiem wpływ na odczuwanie temperatury trunku. Ważne, aby przed podaniem dobrze schłodzić kieliszki. Alkohol w nich podawany będzie wtedy smakował zdecydowanie lepiej. Jeśli chodzi o sztućce to ważne, aby kupować te wykonane ze stali nierdzewnej. Są one bowiem bardziej trwalsze i będą służyć w naszych domach przez długie lata. Podając je do przygotowanego posiłku należy pamiętać o ich odpowiednim ułożeniu. Sztućce układa się w kierunku od wewnątrz do zewnątrz. Najbliżej talerza powinny zatem się znaleźć noże, łyżka do zupy oraz widelec. Pierwsze dwa elementy układamy po prawej stronie, a trzeci po lewej. Wszelkie deserowe sztućce kładziemy już nad talerzem. W tej kwestii należy pamiętać o tym, aby trzonek łyżeczki zwrócony był w prawą stronę, a w widelczyka w lewą. Kieliszek na napój powinien natomiast znaleźć swoje miejsce nieco nad czubkiem noża. Takie ułożenie zastawy stołowej z pewnością poświadczy o znajomości dobrych manier, szacunku do gości i dbałości gospodyni o każdy, nawet najmniejszy szczegół w jej mieszkaniu.

Przeszłość i teraźniejszość

Zastawy stołowe kojarzą się przede wszystkim ze starymi i nijakimi kompletami, które jakieś dwadzieścia lat temu były najczęściej otrzymywanym prezentem ślubnym. Dawne naczynia wykonane były ze słabej jakości materiału, a ich stłuczenie skutkowało rozdrobnieniem na małe części. Ponadto ich wygląd pozostawał wiele do życzenia. Kolory były mdłe, a wzory produkowane były „na jedno kopyto”. Współczesne zastawy stołowe zdecydowanie różnią się od swoich prototypów. Przede wszystkim wykonane są z lepszej jakości szkła. Urządzając przyjęcie nie musimy martwić się o to, że goście pokaleczą się jeśli przypadkowo stłuką jakiś element naszej zastawy. Kawałki potłuczonego szkła są bowiem większe niż te, które znamy za czasów starych zastaw. Innym niepodważalnym argumentem poświadczającym wyższość nowoczesnych kompletów obiadowych nad starymi jest ich niebywała różnorodność na rynku. Orientalne akcenty, motywy roślinne, ciekawe wzory lub stonowane i eleganckie elementy – każdy może wybrać z oferowanego na rynku szerokiego wachlarza asortymentu coś dla siebie. Wszystko zależy tu tylko od gustu i upodobań klienta. Ciekawym rozwiązaniem designerskim mogą być również zastawy o niekonwencjonalnych kształtach ich elementów. W wielu sklepach zamiast tradycyjnych talerzy w kształcie koła można bowiem coraz częściej natrafić na takie, które bardziej przypominają kwadraty czy prostokąty.